رابطه ایران و روسیه پس از دو دیدار اخیر پوتین و رئیسی
آیا گشایشی در تجارت بین ایران و روسیه رخ داده است؟
با شروع جنگ اوکراین و تشدید تحریمها علیه روسیه، رابطه ایران و روسیه نیز به سرعت رو به بهبود نهاد. ایران با حمایت روسیه توانست به عضویت دو سازمان شانگهای و بریکس درآید. این نزدیکی در تعدد دیدارهای سران و مقامات دو کشور و توافقات جدید نظامی و اقتصادی، از جمله نزدیک شدن فروش جنگندههای سوخو ۳۵ و توافق تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا، مشهود است.
رابطه ایران و روسیه
در راستای تعمیق این رابطه و محقق کردن همکاریها در یک نظم چندقطبی، سیدابراهیم رئیسی در ۱۶ آذر ۱۴۰۱ در یک سفر یکروزه به مسکو رفت و با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه دیدار کرد.
این دیدار پس از سفر فشرده پوتین به امارات و عربستان صورت گرفت. در این دیدار، پوتین گفت که وقتی بر فراز ایران پرواز میکرد، قصد داشت برای دیدار با رئیسی فرود بیاید، اما متوجه شد که رئیسی در حال سفر به مسکو است. رئیسی نیز گفت که ایران آماده بود که پوتین را در تهران پذیرایی کند.
در ادامه این دیدار، دو رئیسجمهور در یک شام کاری سه ساعته به بررسی مسائل مختلف از جمله تعاملات اقتصادی، موضوعات منطقهای و بینالمللی، بهویژه موضوع فلسطین و تحولات غزه، پرداختند.
روابط رو به رشد ایران و روسیه
رئیسی در این دیدار با ابراز خرسندی از روابط رو به رشد دو کشور، همکاری با روسیه را در راستای سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران حائز اهمیت دانست. او با اشاره به همکاریهای خوب ایران و روسیه در بخشهای انرژی، کشاورزی و شرکتهای دانشبنیان، بر فراهم بودن زمینه برای برداشتن گامهایی موثرتر در توسعه همکاریها در راستای منافع دو کشور و دو ملت تاکید کرد.
پوتین نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر رئیسی به مسکو، تصریح کرد که روابط دو کشور در بهترین سطح در جریان است و معتقد است که با حمایتهای رهبری معظم انقلاب اسلامی ایران، این روابط وسیعتر و پویاتر خواهد شد.
استقبال روسیه از نمایشگاههای ایران
او استقبال چشمگیر تجار روسیه از نمایشگاههای تجاری ایران و رشد ۲۰ درصدی تجارت دو کشور با گردش مالی ۵ میلیارد دلاری طی یکسال گذشته را نشاندهنده عزم و اراده تهران-مسکو برای گشودن فصلی جدید از روابط دانست.
پس از این دیدار، نشست هیاتهای عالیرتبه اقتصادی و سیاسی ایران و روسیه با حضور روسای جمهور دو کشور برگزار شد. در این نشست، طرفین در خصوص موضوعات دوجانبه و مورد توافق از جمله در حوزه انرژی، بانکی و پولی، حملونقل و کشاورزی گفتوگو و تبادل نظر کردند و ابتکارات جدیدی نیز برای تسریع در اجرای توافقات صورت گرفته مطرح شد.
با بدرقه رئیسی توسط پوتین در شب برفی مسکو، سفر یکروزه رئیسی به روسیه پایان یافت. رئیسی و هیات همراه ساعت ۳ بامداد جمعه به تهران بازگشتند.
آیا صادرات به روسیه تسهیل شده است؟
در شرایط تحریمی شدیدی که ایران تجربه میکند، روسیه، افغانستان، ترکیه و برخی دیگر از کشورهای منطقه از معدود کشورهایی است که میتوان به بازار آنها فکر کرد. اگرچه شرایط صادرات به روسیه نیز مطلوب ارزیابی نمیشود اما شرایط بسیار بهتری نسبت به صادرات به سایر کشورها دارد.
در این شرایط اگر مایل به بازاریابی در روسیه هستید یا قصد ورود به بازار افغانستان را دارید، حتماً بر روی لینکهایی که ارائه شده است، کلیک کنید و اطلاعات تکمیلی را دریافت کنید.
نگاهی به تجارت ایران و روسیه
تجارت ایران و روسیه در تمام سالهای پس از انقلاب ایران، فراز و نشیبهای زیادی داشته است. در دهههای اول پس از انقلاب، روابط سیاسی ایران و روسیه تیره بود و این امر تأثیر منفی بر تجارت دو کشور گذاشت. در این دوره، حجم تجارت ایران و روسیه به طور متوسط سالانه کمتر از یک میلیارد دلار بود.
در دهه ۱۳۷۰، روابط سیاسی ایران و روسیه بهبود یافت و این امر زمینه را برای افزایش تجارت دو کشور فراهم کرد. در این دوره، حجم تجارت ایران و روسیه به طور متوسط سالانه به بیش از دو میلیارد دلار رسید.
در دهه ۱۳۸۰، تحریمهای بینالمللی علیه ایران، تأثیر منفی بر تجارت دو کشور گذاشت. در این دوره، حجم تجارت ایران و روسیه به طور متوسط سالانه به کمتر از یک میلیارد دلار رسید.
در دهه ۱۳۹۰، با کاهش تحریمهای بینالمللی علیه ایران، تجارت دو کشور دوباره رونق گرفت. در این دوره، حجم تجارت ایران و روسیه به طور متوسط سالانه به بیش از دو میلیارد دلار رسید.
با شروع جنگ اوکراین و تشدید تحریمهای بینالمللی علیه روسیه، رابطه ایران و روسیه نیز به سرعت رو به بهبود نهاد. ایران با حمایت روسیه توانست به عضویت دو سازمان شانگهای و بریکس درآید. این نزدیکی در تعدد دیدارهای سران و مقامات دو کشور و توافقات جدید نظامی و اقتصادی، از جمله نزدیک شدن فروش جنگندههای سوخو ۳۵ و توافق تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا، مشهود است.
در سال ۱۴۰۱، حجم تجارت ایران و روسیه با رشد ۲۰ درصدی به بیش از ۵ میلیارد دلار رسید. این رشد نشاندهنده عزم و اراده دو کشور برای گسترش همکاریهای اقتصادی است.
عوامل موثر در رشد تجارت ایران و روسیه
عوامل مختلفی در رشد تجارت ایران و روسیه موثر بودهاند. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود روابط سیاسی ایران و روسیه
- کاهش تحریمهای بینالمللی علیه ایران
- نزدیکی جغرافیایی دو کشور
وجود ظرفیتهای اقتصادی مشترک در دو کشور - چشمانداز آینده تجارت ایران و روسیه
با توجه به عوامل موثر در رشد تجارت ایران و روسیه، انتظار میرود که این روند در سالهای آینده نیز ادامه داشته باشد. ایران و روسیه دارای ظرفیتهای اقتصادی مشترک زیادی هستند که میتوانند با همکاری یکدیگر، این ظرفیتها را بهطور کامل به فعلیت برسانند.
منابع : الجزیره