صادرات محصولات کشاورزی و معضلات آن
بررسی روند صعودی تولید و صادرات محصولات کشاورزی توسط مدیر امور کمیسیون های تخصصی اتاق ایران

رشد تولید و صادرات محصولات کشاورزی در ایران
نگاهی به روند تولید محصولات کشاورزی در چند دهه گذشته، رشد روزافزون تولید به جهت افزایش کارآیی با استفاده از فناوریهای نوین، مکانیزاسیون کاشت، داشت و برداشت، اصلاح نژادی و استفاده بهینه از منابع را نشان میدهد.
لزوم بازارسازی و بازاریابی بین المللی برای محصولات کشاورزی
توسعه تولید در بخش کشاورزی نیازمند بازارسازی و بازاریابی بینالمللی جهت استمرار ارزش آفرینی، ایجاد اشتغال و ارزآوری است. مدل تارعنکبوتی در عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی که عرضه محصول تابع قیمت سال قبل و تقاضای آن تابع قیمت امسال و قیمت امسال تابع حجم تولید است، برنامه ریزی برای جلوگیری از اشباع بازار داخل و یا پیشگیری از کمبودها را به شدت مشکل میکند. توسعه بازار به خارج از مرزها با پوشش ریسک اضافه تولید امکان ضرر و زیان تولیدکنندگان بر اثر شرایطی که ماهیت تولید زمانبر محصول در حوزه کشاورزی است، این معضل را بر طرف میسازد.
اصلی ترین مشکلات صادرکنندگان این محصولات چیست؟
برای ایجاد بازار صادراتی باید زیرساختهای لازم و ضروری آن را فراهم کرد. فساد پذیری محصول کشاورزی سرعت عمل و چابکی بالایی در طی روند صادرات را میطلبد. در حال حاضر شاهد صادرات گل و گیاه شاخه بریده از هلند به قاره امریکا در کمتر از یک روز هستیم که نشاندهنده هماهنگی و برنامهریزی دقیق و حساب شده است. با این حال صادرکنندگان بخش کشاورزی در کشور ما با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند، علاوه بر مشکلات عمومی نظیر تحریمهای ظالمانه، نبود زیر ساخت حمل و نقل به ویژه کانتینرهای یخچالدار، کمبود سردخانههای مجهز، معطلی بار در گمرکات، بالابودن ارزش صادراتی گمرکی محصولات، تصمیمات یکشبه در ممنوعیت صادرات با توجیه تنظیم بازار داخل، همواره صادرکنندگان محصولات کشاورزی را در تنگنا قرار میدهد.
رفع مشکل ناوگان حمل و نقل برای صادرات محصولات کشاورزی و توسعه بازارهای صادراتی
در اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران، این مهم توسط دو کمیسیون کشاورزی و صنایع و وابسته و کمیسیون توسعه صادرات غیر نفتی دنبال میشود. در حال حاضر حصول به راهکار عملی برای رفع مشکل کمبود ناوگان حمل و نقل یخچالی در دستور کار دو کمیسیون قرار دارد. همچنین همکاری با اتاقهای مشترک برای ایجاد و توسعه بازارهای صادراتی برای محصولات دارای مزیت تولید با توجه به پهنه جغرافیایی کشور و تهیه شناسه اقتصادی محصولات در کمیسیون کشاورزی اتاق ایران دنبال میشود.
امید است با همکاری و افزایش تعامل دستگاههای اجرایی کشور و به دنبال آن کاهش مشکلات صادرکنندگان در مواجهه با مقررات داخلی، شاهد صرف تمام توان کنشگران این حوزه برای توسعه و تعمیق بازارهای صادراتی محصولات کشاورزی کشور باشیم.
*مدیر امور کمیسیون های تخصصی اتاق ایران