محدودیت های صادراتی معادن
بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران با اشاره به کاهش صادرات در حوزه معدن، میگوید: از عمده دلایل کاهش صادرات در این بخش میتوان به موانع صادراتی و روی آوردن به فرآوری محصولات خام اشاره کرد.

کاهش صادرات معادن برای جلوگیری از خام فروشی
به گزارش اخبار فولاد، بر اساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، حجم صادرات معدن در سال جاری در مقایسه با سال گذشته با کاهش مواجه شده است. به عقیده بسیاری از کارشناسان، این خبر در حالی منتشر میشود که بسیاری از فعالان این حوزه نسبت به عوارض اعمالشده بر صادرات سنگ آهن و دیگر عناصر معدنی گلایهمند بوده و معتقدند در حالی که مقام معظم رهبری تاکید فراوانی به فاصله گرفتن از اقتصاد نفتی دارند، اعمال محدودیت به بهانه جلوگیری از خامفروشی، توجیه منطقی ندارد.
محدودیت های صادراتی سنگ آهن
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران در تشریح عوامل موثر بر کاهش صادرات محصولات معدنی به اخبار فولاد گفت: یکی از مهمترین عواملی که منجر به کاهش صادرات در حوزه معدن شده، محدودیتهای ایجاد شده بر سر راه صادرات سنگ آهن است و از سوی دیگر کارخانههایی در حوزه فرآوری فولاد راهاندازی شدهاند که سنگ آهن را خریداری میکنند. به عنوان مثال، کنسانتره آهن که در گذشته صادر میشد، اکنون توسط این شرکتها خریداری میشوند و دیگر مازادی برای صادرات باقی نمیماند.
شکوری ادامه داد: دومین دلیل کاهش صادرات هم مربوط به هماتیتهای کمعیار است که واقعا در حق فعالان این بخش نیز اجهاف صورت گرفته؛ بهطوری که هماتیت تولیدی آنها که در بخش فولاد مورد استفاده نیست و صرفا در بخش سیمان کاربرد دارد، اکنون مازاد بسیاری دارد و پاسوز همین موانع صادراتی سنگ آهن شده است.
وی تصریح کرد: بهطور قطع دولت باید تمهیداتی در این زمینه اندیشیده و با برداشتن عوارض این بخش، راه را برای صادرات این محصولات باز کند.
محدویت صادراتی باوجود ذخیره ۳۰۰ ساله سنگ های تزیینی
شکوری با بیان این که در برخی حوزههای دیگر مانند سنگهای تزئینی هم اوضاع به همین شکل است، گفت: تولید ما در این بخش سالیانه ۹ میلیون تن برآورد میشود؛ این در حالی است که بالای ۳۰۰ سال ذخیره سنگهای تزئینی در کشور داریم. متاسفانه با این همه ذخیره، میزان تولید ما به این اندازه است که حدود ۹۴ درصد آن هم مصرف داخلی دارد. باقیمانده تولید که حدود ۶ درصد است و به صورت خام صادرات میشود هم شامل این بخشنامه میشود و با محدودیت روبهروست.
این عضو اتاق ایران همچنین تاکید کرد: در حوزه مس، روی و سایر مواد معدنی نیز زنجیره کامل شده و محصولات به صورت فرآوریشده و با ارزش افزوده بیشتر در کشور تولید میشوند. طبیعتا وقتی این اتفاق میافتد، میزان صادرات حوزه معدن هم با کاهش مواجه میشود.