چرا سرعت بخشیدن به بازگشت مالیات ارزش افزوده صادرات برای تعاونی ها ضروری است؟
افقهی گفت: سهم تعاونی ها در تولید ناخالص داخلی کشور باید بیش از ۲۵ درصد باشد اما اکنون تنها ۵ تا ۶ درصد است.
به گزارش خبرنگاران جوان، افقهی، رئیس کمیسیون توسعه تجارت اتاق تعاون در برنامه گفت و گوی ۱۸:۳۰ شبکه خبر شرکت کرد. در خصوص موانع پیش روی تعاونی های کشور گفت: حدود ۹۵ هزار تعاونی در کشور فعالیت می کنند و برای ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر ایجاد شغل کرده اند.
سهم تعاونی ها در تولید ناخالص و ایجاد اشتغال
او ادامه داد: تعاونی ها، بنگاه های اقتصادی هستند که تاب آوری خوبی در اقتصاد دارند و سهم آن ها در تولید ناخالص داخلی کشور باید بیش از ۲۵ درصد باشد اما اکنون تنها ۵ تا ۶ درصد است.
افقهی بیان کرد: به طور متوسط هر تعاونی برای ۱۷.۸ نفر اشتغال ایجاد می کند. با سیاست های اتاق تعاون برای ورود به حوزه دانش بنیان تا کنون ۳۶ شرکت تعاونی دانش بنیان به بهره برداری رسیده است.
اهمیت تعاونی ها و حوزه فعالیت آن ها
افقهی تصریح کرد: حوزه تعاون در ۱۸ بخش بزرگ فعالیت دارد. ۷۵ درصد تولیدات کشاورزی در حوزه تعاون صورت می گیرد. همچنین تعاونی های مرز نشینی داریم که بسیاری از امور اقتصادی مرزی را پوشش می دهند. با ۱۵ کشور آسیایی مرز داریم و این امر نقش مهمی در تجارت خارجی کشور دارد.
او ادامه داد : همچنین بخش تعاون در قانون برنامه ششم توسعه، کمرنگ است و حاکمیت، تعاون را از اولویت توجه خود خارج کرده است.
میزان صادرات بخش تعاون ۲ میلیارد دلار میباشد
او در خصوص میزان صادرات بخش تعاون کشور بیان کرد: از بانک مرکزی و مرکز آمار تقاضا داریم آمار صادرات بخش تعاون به تفکیک محاسبه و ارائه شود.
افقهی ادامه داد: ما تخمین ۲ میلیارد دلاری در خصوص صادرات بخش تعاون در سال ۹۸ ثبت کرده ایم اما معتقدیم آمار بیشتر از این رقم است.
مشکلات تعاونی ها چیست؟
این مقام مسئول درباره مشکلات بخش تعاون گفت: نبود آموزش و آگاهی تعاونی ها و جدی گرفته نشدن این بخش از مشکلات حوزه تعاون است. تعاونی ها کمتر از ۰.۹ درصد از تسهیلات بانکی را دریافت می کنند که رقم بسیار پایینی است.
رئیس کمیسیون توسعه تجارت اتاق تعاون افزود: هم در واگذاری ها و هم در توانمند سازی بنگاه های تعاونی باید درست عمل شود. در سازمان توسعه تجارت تلاش های زیادی در خصوص رفع مشکلات صادرات بخش تعاون انجام گرفته است.
او ادامه داد: نباید به صادرکنندگانی که سال هاست صادرات انجام می دهند و متعهد هستند و افرادی که تخلف صادراتی دارند به یک چشم نگاه کرد. مهمترین مشکل بانک مرکزی، اجرای مجدد تجربه شکست خورده بازگشت ارز صادراتی در سال ۹۷ است.
بازگشت مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان
افقهی تاکید کرد: بانک مرکزی می بایست سامانه خود را به صورت آنلاین به سازمان مالیات و گمرک وصل کند تا بازگشت مالیات بر ارزش افزوده کالاها به صادرکنندگان تسریع شود.
او افزود: برای رفع موانع صادراتی نیاز به اقدامات هزینه بر نیست و تنها کافی است تا گلوگاه های فشار به تولیدکننده و صادرکننده برداشته شود.
ایران از کشور های پیشرو در حوزه تعاونی
قمری مدیرکل بازرگانی سازمان توسعه تجارت در این باره گفت: کشور ما در حوزه تعاونی ها از کشورهای پیشرو است. حدود ۱۰۰ هزار تعاونی فعال در کشور وجود دارد و برخی از تعاونی ها هم راکد هستند.
او افزود: در قانون برنامه پنجم توسعه آمده که تا پایان این برنامه باید سهم تعاونی ها به ۲۰ درصد برسد اما اکنون این سهم تنها ۶ درصد است. اقتصاد کشور ۳ رکن خصوصی دولتی و تعاونی دارد.
لزوم تفکیک آمار صادرات بخش تعاون
قمری تاکید کرد :در حوزه صادرت آمار بخش تعاون بیش از ۲ میلیارد دلار است و نهادهای متولی همچون بانک مرکزی و گمرک باید آمار صادرات حوزه تعاون را تفکیک کنند.
این مقام مسئول بیان کرد: منافع زیادی از صادرکنندگان از بخش مالیات بر ارزش افزوده در سازمان مالیات حبس شده است که این مبالغ باید حداکثر صرف یک ماه بعد از صادرات مسترد شود.در کارگروه اقدام ارزی صادراتی تسریع استرداد مالیات بر ارزش افزوده را پیگیری می کنیم.