رمز ماندگاری فولاد ایران در بازار جهانی چیست؟
برخورداری صنعت فولاد از جایگاه ویژه و استراتژیک در کشور
جایگاه فولاد ایران در بازار جهانی
صنعت فولاد بر پایه ذخایر غنی معدنی و انرژی ارزان پایهگذاری شده و توسعه یافته است و فولادسازی در کشور ما یک صنعت صادراتمحور محسوب میشود. با توجه به ظرفیتهای قابلتوجهی که از این صنعت در کشور احداث شده، صادرات لازمه تداوم تولید فولاد بهشمار میرود.
در همین حال، خوشبختانه از محصولات فولادی ایران در بازار جهانی به خوبی استقبال میشود و بر همین اساس نیز این صنعت از ارزآوری قابلتوجهی برخوردار است. بخشی از این استقبال ویژه از محصولات فولادی کشور را میتوان به کیفیت بالای این تولیدات نسبت دارد. البته یک محصول برای حضور موفق در بازار صادراتی، باید الزاماتی داشته باشد که کیفیت یکی از آنهاست.
حضور موفق در بازار جهانی به چه عواملی وابسته است؟
درواقع افزایش کیفیت محصولات و تطبیق مسیر تولید آنها با استانداردهای بینالمللی، امکان حضور موفق و ماندگار یک محصول در بازار جهانی را فراهم میکند؛ بنابراین کیفیت و رعایت استانداردهای بینالمللی در روند تولید یک محصول در این صنعت صادراتمحور اهمیت ویژهای دارد.
خوشبختانه محصولات فولادی تولید شده در کشور از کیفیت چشمگیری برخوردارند و این صنعت منطبق با استانداردهای روز جهان فعالیت میکند و بر همین اساس نیز این محصولات از قدرت رقابتپذیری قابلتوجهی در بازار جهانی برخوردار هستند. در همین حال، شاهد رشد چشمگیر صادرات فولاد کشور در سالهای گذشته بودهایم.
این رشد صادرات در شرایطی رقم خورده که کشور در شرایط تحریمی قرار دارد. علاوه بر این، محدودیتهای سختگیرانه ای بهطور ویژه بر صنعت فولاد اعمال میشود.
درواقع همانطور که پیشتر هم اشاره شد، کیفیت مطلوب محصولات فولادی کشور، تاثیر بسزایی در استقبال از این محصولات در بازارهای جهانی داشته است.البته همه این مسیر به تولید محصول با کیفیت ختم نمیشود، بلکه الزامات و پیششرطهای دیگری نیز باید مورد توجه قرار گیرند.با این وجود، کیفیت قابلقبول نخستین پیششرط برای حضور یک محصول در بازار جهانی است.
حضور مستمر و کیفیت مطلوب رمز ماندگاری صادرات
بر همین اساس نیز هر محصول فولادی که کیفیت خود را در بازار جهانی اثبات کند، مشتری خاص خود را یافته است. اما چنانچه زمینه حضور یک محصول در بازار جهانی فراهم شد، دیگر نباید عرضه این محصول قطع شود، چراکه در چنین شرایطی کالای دیگری جایگزین محصول شما میشود؛ بنابراین حضور مستمر در کنار کیفیت رمز ماندگاری صادرات بهشمار میرود.
در این میان، با وجود کیفیت قابلقبول محصولات فولادی تولید شده در کشور، همچنان در تولید فولادهای آلیاژی یا ویژه که به فناوریهای خاصی در مسیر تولید نیاز دارند با ضعف روبهرو هستیم.
در اصل اغلب واحدهای فولادسازی کشور بر مبنای فولادهای ساختمانی طراحی شدهاند.
تحریم های ظالمانه و صنعت فولاد پیشرفته
گفتنی است سالهای متمادی تحریم، محدودیتهای بسیاری را بر عملکرد صنایع اعمال کرده است و در چنین شرایطی زمینه ایجاد واحدهای پیشرفته و تولید فولادهایی با کیفیت خاص فراهم نشده است.
با این وجود، حرکت به سمت تولید فولادهای پیشرفته ضروری بهنظر میرسد اما متاسفانه امکانات و تجهیزات بهراحتی در اختیار کشور ما قرار نمیگیرد.
ارز آوری فولاد پیشرفته
توجه به این نکته ضروری بهنظر میرسد که فولادهای آلیاژی که از کیفیت ویژهای برخوردارند با قیمتهای بالاتری به فروش میرسند؛ بنابراین صادرات این محصولات بهمنزله ارزآوری هرچه بیشتر برای کشور است.
هرچند این فولادهای ویژه مصارف محدودتری هم دارند؛ بنابراین طبیعی است که سهم زیادی از تولید در صنعت فولاد به تولید فولادهای معمولی اختصاص یابد.